Alle jaarverslagen

Presentatieplekken

Vlaanderen ondersteunde in 2014 het Festival van Avignon (Frankrijk), het Maltafestival (Polen), Edinburgh International Festival (Schotland) en Mons 2015 voor voorstellingen van Vlaamse gezelschappen, buiten het kader van het Kunstendecreet.

Presentatieplekken zijn grote evenementen of locaties die het meest kwalitatieve en uitgebreide programma van het moment tonen. Als kunstenaars of kunstorganisaties de kans krijgen om op die plekken hun werk te presenteren, kan dat een belangrijk effect hebben op hun verdere ontwikkeling. Het gaat onder andere over de grote musea, biënnales en kunstbeurzen voor beeldende kunsten en de internationale festivals en showcases voor de podiumkunsten en de muzieksector.

De ondersteuning van de Vlaamse aanwezigheid op buitenlandse presentatieplekken is ook opgenomen in het nieuwe Kunstendecreet. Het doel is de kunstensector uit Vlaanderen meer kansen te geven om op die uitgelezen toonmomenten aanwezig te zijn. Het gaat vaak om evenementen die een uitstekende reputatie (met bv. een zeer kwalitatief programma) hebben. Daardoor krijgen ze ook internationale media-aandacht en trekken ze programmatoren of curatoren aan.  

Door met de presentatieplek te onderhandelen, kan een jongere lichting kunstenaars in het zog van de gevestigde waarden gepresenteerd worden. Bovendien toont een sterke aanwezigheid op buitenlandse presentatieplekken het artistieke en creatieve karakter van Vlaanderen en is het goed voor ons imago.