Alle jaarverslagen

Visietraject ‘naar een digitale langetermijnvisie voor kunsten en erfgoed’

Het visietraject ‘naar een digitale langetermijnvisie voor kunsten en erfgoed’ schetst de contouren waarin de kunsten- en cultureel-erfgoedsector een rol kan spelen in de netwerkmaatschappij.

In 2014 werden de basisprincipes uit 2013 verder uitgewerkt samen met iMinds-SMIT, Vrije Universiteit Brussel. Deze samenwerking resulteerde in een paperTowards a Cultural Commons Approach as a Framework for Cultural Policy and Practice in a Network Society’. De inhoud uit interviews afgenomen in 2013, werd gesynthetiseerd en aangevuld met literatuur en dossierkennis. Een commons-model werd bekeken werd als mogelijk model om een toekomstgericht (digitaal) kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid vorm te geven.

Deze paper werd op 5 september 2014 op de 2nd thematic conference on knowledge commons in New York (New York University) voorgesteld. De multidisciplinaire aanpak van deze conferentie toonde op basis van een verzameling case studies aan dat het commons-model als organisatievorm heel wat voordelen biedt. Eén van de belangrijkste doelstellingen van onze aanwezigheid op deze conferentie was de onderzoekswereld warm te maken voor een culturele component.

Naast dit onderzoeksluik werd in 2014 ook gestart met een praktische invulling van een commonsmodel. Op 23 oktober presenteerde het agentschap haar ideeën aan de brede cultuursector op de Trefdag voor kunst- en cultuurprofessionals over ‘de commons’, georganiseerd door het transitienetwerk Pulse. Na een korte presentatie, volgden discussietafels rond cruciale vragen. De resultaten van deze discussietafels worden meegenomen in de verdere uitwerking van een visietekst rond digitalisering en e-cultuur binnen cultuur.