Alle jaarverslagen

Publiekswerking

FMC wil het brede publiek in de regio laten kennismaken met haar werking. FMC stelt geregeld haar deuren open voor rondleidingen (groepen, dagtrippers, seniorenverenigingen,…), neemt deel aan culturele of toeristische activiteiten in de regio en heeft de banden verder aangehaald met de gemeente Kasterlee. Ook zijn in 2014 met succes de eerste stappen gezet richting de scholen.

Rondleidingen

De tentoonstellingen van FMC waren in 2014 enkel te bezoeken tijdens de kantooruren. Door de toenemende vraag naar begeleide rondleidingen (een tiental in 2014) en de daarbij horende druk op het personeel heeft FMC in 2014 een gidsenwerking opgestart, waarin het samenwerkt met externe gidsen. De rondleiding met gids is betalend. Om tegemoet te komen aan de toenemende vraag zullen in 2015 de expo’s ook elk laatste weekend van de maand vrij te bezoeken zijn.

Barak Bizar & de Pop-Up Printshop

De cultuurdienst van Kasterlee organiseerde in 2014 het festival ‘Barak Bizar’. FMC nam deel aan de creatieve ‘Sweet Sunday’-markt. I.s.m. Kringwinkel Zuiderkempen richtte FMC een pop-up printshop in, waar iedereen zelf een t-shirt of ander kledingstuk kon (laten) bedrukken. Wie geen kledingstuk met zich mee had, kon voor een prikje iets kopen in De Kringwinkel. Ontwerper Tom Tosseyn tekende voor het ontwerp. Het initiatief was een groot succes: meer dan 500 mensen vonden de weg naar de markt en meer dan 40 mensen drukten een kledingstuk in onze printshop-op-locatie.

Open Monumentendag

Op 14 september 2014 zette FMC voor het eerst de deuren open voor de Open Monumentendag en lokte daarmee 150 kijklustigen. De bezoekers ontvingen een voorstellingsfolder en konden het Centrum en de expo van Gowara Minsa vrij bezoeken, of deelnemen aan rondleidingen met gids. Voor de kinderen was er een leuke tekenopdracht bij de expo.

Educatief pakket/Gowara Minsa

Samen met vzw Kunst In Zicht (‘Vrijhaven voor actieve kunsteducatie’) ontwikkelde FMC een educatief pakket voor (lagere en secundaire) scholen voor de tentoonstelling van Gowara Minsa.

De leerkracht ontvangt bij aankomst in FMC een opdrachtkoffer met daarin de zaaltekst, de opdrachten en een leidraad. De leerkracht doet samen met de leerlingen meer kennis op over grafiek. Het parcours (dat 2 uren duurt) is opgebouwd als spelmethode. Elk kind kan zich ook creatief uiten op zijn of haar eigen niveau. 17 klassen uit vier scholen in de regio, in totaal 364 leerlingen schreven zich in voor dit educatief parcours.